Κτηματολόγιο: Έναρξη εφαρμογής δήλωσης ακίνητης περιουσίας.

Την Δευτέρα (04 Φεβρουαρίου 2019), τέθηκε σε λειτουργία η νέα εφαρμογή για την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης της ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με τον φορέα, η νέα εφαρμογή είναι φιλική προς τον χρήστη, εύχρηστη και πλήρως λειτουργική.

Μέσω αυτής ο δικαιούχος μπορεί να καταχωρίσει όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δήλωση ιδιοκτησίας του, όπως τα στοιχεία του, τα στοιχεία του ακινήτου, των δικαιωμάτων, των συνυποβαλλόμενων στη δήλωση εγγράφων και να εντοπίσει το ακίνητό του στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα επιλογής η απεικόνιση να είναι τρισδιάστατη, βασισμένη σε αεροφωτογραφίες του 2016 με ευκρίνεια 25 εκατοστών, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν να εντοπίσουν την περιουσία τους, ακόμα και αν αυτή βρίσκεται σε μη προσβάσιμα σημεία.

Η καταχώρηση της δήλωσης γίνεται μέσω των κωδικών του TAXISnet, με τον εντοπισμό του ακινήτου να είναι υποχρεωτικός γατί σε διαφορετική περίπτωση επέρχονται οι κατά νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Με την οριστική υποβολή της δήλωσης γίνεται και η πληρωμή, στην οποία οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώσει μόνο δύο φορές το «κτηματόσημο».

Για την ηλεκτρονική σελίδα του κτηματολογίου πιέστε εδώ

Για οδηγίες υποβολής πιέστε εδώ