Ενοικίαση χώρου προοριζόμενου για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος…

Ενοικίαση χώρου προοριζόμενου για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (φαρμακείο, κομμωτήριο, αναψυκτήριο κτλ.)

Λόγω της παρατηρηθείσας στροφής σημαντικού αριθμού ιδιωτών προς την ίδρυση – κατασκευή και λειτουργία χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, αναψυκτήρια, κομμωτήρια κτλ.) παραθέτω συνοπτικά την γενική διαδικασία και τι πρεπει να προσέξουμε για την έκδοση αδείας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος.  Φυσικά η κάθε περιπτωση – χρήση έχει και τις δικές της απαιτήσεις – ιδιαιτερότητες όσων αφορά την έκδοση τη άδειας λειτουργίας, τα ΠΡΩΤΑ  ομως ΄΄καθοριστικά΄΄ βήματα που πολλές φορες αγνοει ο ιδιώτης ειναι γενικώς ίδια.

Διαδικασία – πρώτα βήματα για την έκδοση αδείας ίδρυσης και λειτουργίας:

Βημα 1ο : Επιλογή και Καταλληλότητα  χώρου.

Η θέση και το ενοίκιο του καταστήματος είναι παράγοντες που συντελούν στην επιλογή του χώρου όσων αφορα τον ενδιαφερόμενο, βασικος ομως παραγοντας που δυστυχως τις περισσοτερες φορες ελέγχεται την τελευταια στιγμη (με τις όποιες συνέπειες), είναι η καταλληλότητα του χώρου όσων αφορά το αν μπορεί να εκδοθεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του προοριζομένου καταστήματος.

Α. Κανονισμος κτιρίου. Καταρχήν ελέγχουμε τον κανονισμό της οικοδομής . Αν επιτρέπεται (ή όχι) στον χωρο επιλογής η ίδρυση και λειτουργία του καταστήματος που μας ενδιαφέρει.   Εάν δεν υπάρχει κανονισμός, τότε ίσως χρειαστεί να εξασφαλίσουμε την συναίνεση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών των κατοικιών που στεγάζει η οικοδομή με μια υπευθυνη δήλωση.

Β. Απαιτουμενα Κριτηρια – ελαχιστες προδιαγραφες – λοιπα δικαιολογητικα. Κάθε κατάστημα αποτελείται από διάφορους χώρους (πχ φαρμακοπωλείο και εργαστήριο σε φαρμακεία, αποθηκες, W.C., παρασκευαστήρια, χώρους κατάψυξης κτλ.), χώροι που απαιτούν ένα ελάχιστο εμβαδόν, π.χ. ανάλογα με το πόσα καθίσματα έχει το κατάστημα, την χρήση ή τα τετραγωνικα μετρα του εκάστοτε καταστήματος.

Επομενως το πρωτο μας μελημα ειναι να απευθυνθουμε στον αρμοδιο φορέα έκδοσης των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας (δήμος, νομαρχία, υγειονομικές υπηρεσίες κτλ.) ωστε να μας πληροφορησουν για τις ελαχιστες προδιαγραφες – απαιτήσεις του χωρου (εμβαδον, υψος κτλ.) καθως και για τα υπολοιπα δικαιολογητικα που θα ζητηθουν στην πορεια των αδειων (υπευθυνες δηλωσεις, βεβαιωσεις – εγκρίσεις απο άλλες υπηρεσίες, σχέδια απο μηχανικό κτλ.).

Βημα 2ο : Νομιμοτητα του ενδιαφερομενου χωρου. Εφοσον εχουμε προμηθευτει απο τον αρμοδιο φορεα τις ελαχιστες προδιαγραφες – κριτηρια επιλογης του χώρου, πρέπει να πάρουμε αντίγραφα των αρχιτεκτονικών σχεδιών από τον φάκελο του αρχειου της πολεοδομίας ή απο τον ιδιοκτήτη του χώρου ωστε να ελεχθει η νομιμοτητα του χωρου – κτιριου (υφισταμενη χρηση χωρου, τυχόν αυθαιρετες κατασκευες που θα φερουν ενδεχομενως καθυστερησεις στην έκδοση των αδειων ιδρυσης και λειτουργιας κτλ.).

Στο σημειο αυτο πρεπει να σημειωσω οτι πρεπει να συμβουλευτουμε ιδιωτη μηχανικο ο οποιος κατοπιν αυτοψιας θα προβεί στον έλεγχο του ενδιαφερομένου χώρου :

  • για το αν κατ΄ αρχην πληρη τις απαιτουμενες προδιαγραφες για την προοριζόμενη χρήση,
  • εαν στην περιοχη επιτρέπεται η χρήση και η λειτουργία του προοριζόμενου χώρου,
  • θα συγκρινει την υπάρχουσα κατάσταση με τα εγκεκριμενα σχεδια της οικ. αδείας για τυχον αυθαιρεσιες – μη δηλωμενες κατασκευές, προτείνωντας  λύσεις για ενδεχόμενες ρυθμίσεις,
  • αν χρίζει ή οχι ο χώρος για αλλαγή χρήσης,
  • εαν απαιτούνται εγκρισεις απο αλλες υπηρεσιες (πολεοδομία, πυροσβεστικη, κτλ.),
  • τυχον εργασιες που χρειαστει να γινουν, επισκευες ή αλλαγες της υπαρχουσας καταστασης,

και που εν συνεχεια θα σας προμηθευσει και με τα απαιτουμενα απο ιδιώτη μηχανικο δικαιολογητικα για την εκδοση της αδειας λειτουργιας (κατόψεις, βεβαιώσεις Χ.Κ.Χ. κτλ.).

Βημα 3ο : Συλλογή στοιχείων και κατάθεση φακέλου – διεκπεραίωση.

Εφοσον έχει ελεχθεί η καταλληλότητα και νομιμότητα του κτιρίου, συλλέγουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά (απο υπηρεσίες, μηχανικους κτλ.) και τα καταθετουμε στον αρμόδιο φορέα. Εφόσον πάρουμε την προέγκριση μπορούμε να προβούμε σε τυχόν αλλαγές – διαρρυθμίσεις του χώρου που απαιτούνται για την σωστή λειτουργία του.

Για πληροφορίες, νομοθεσία, δικαιολογητικά, έντυπα κτλ. μπορείτε να απευθυνθείτε και στις  ηλ. Σελίδες διαφόρων φορέων, που παραθέτω παρακάτω αναλόγως της εκάστοτε περίστασης.

1) Υ.Α. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/31600/2013 – Απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Θεάτρου και Κινηματογράφου

http://www.elinyae.gr/el/item_details.jsp?item_id=10007&cat_id=706

2)      Έντυπα αρμοδιότητας Υπηρεσιών ΥΓΕΙΑΣ

http://www.patt.gov.gr/main/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=208&Itemid=207&lang=el

3)      Δικαιολογητικά Χορηγήσεως Άδειας Λειτουργίας Φαρμακείου

http://www.pharmamanage.gr/cms.asp?id=184

4)      Ίδρυση και λειτουργία υγειονομικού ενδιαφέροντος και εργαστηρίων και καταστημάτων τροφίμων ή/ και ποτών.

http://www.elinyae.gr/el/category_details.jsp?cat_id=2162